Abortusboot naar Ierland

Rob (R@b)
Twee Nederlandse artsen varen volgende week voor het eerst met een speciale boot naar de haven van Dublin om bij Ierse vrouwen een abortus uit te voeren. De 'abortusboot', zoals het project Women on Waves officieus genoemd wordt, blijft zeker tien dagen in Ierland.

De initiatiefnemers, onder wie voormalig Greenpeace-arts Rebecca Gomperts, hebben Ierland gekozen omdat de situatie daar 'heel beroerd' is. "Abortus is een enorm taboe. Zelfs voorlichting over abortus is verboden. Er wordt niet eens over gepraat, terwijl er toch veel vrouwen naar Groot-Brittannië reizen om zich daar te aborteren", zei woordvoerster J. van Kampen woensdag.

Hoeveel vrouwen zich inmiddels hebben opgegeven voor een operatie is nog niet helemaal duidelijk. De Ierse afdeling van Women on Waves heeft in cafés kaartjes verspreid met een telefoonnummer dat zwangere vrouwen kunnen bellen. Maar Van Kampen vermoedt dat niet iedereen die zich heeft opgegeven ook een operatie wil. De varende abortuskliniek geeft ook voorlichting.

De abortusboot zal later ook naar Afrikaanse havens afreizen.