Affaire-Davids: KNVB en FIFA botsen

Rob (R@b)
De KNVB en de FIFA hebben een hoogoplopend meningsverschil over de dopingaffaire van Edgar Davids. De vice-aanvoerder van Oranje kreeg op het laatste moment geen toestemming van de wereldvoetbalbond om zaterdag mee te spelen tegen Estland.


De KNVB tekent vandaag beroep aan tegen die beslissing, nadat het duel eerder onder protest werd gespeeld. De FIFA heeft al laten weten de gang van zaken te betreuren. De krachttermen die Henk Kesler, directeur van de sectie betaald voetbal van de KNVB, eerder sprak, zijn verkeerd gevallen. Kesler vermoedde een eenmansactie van FIFA-president Blatter en repte van een `schandalige zaak' en `een juridische misser'. Een woordvoerder van de FIFA zei tegenover persbureau ANP: ,,Deze aanpak helpt echt niet. Wij zijn niet zomaar tot dit besluit gekomen, dit beslist Blatter niet eens. En hierover gaan geen stelletje idioten.''

De KNVB informeert bij de juridische afdeling van de FIFA naar de mogelijkheden voor een beroepszaak. ,,We nemen zeker verdere stappen. Of we gaan naar de TAS, het sporttribunaal van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar we weten niet of de FIFA dat erkent. Anders gaan we naar de burgerrechter. Wij weten zeker dat de FIFA niet juist heeft gehandeld'', zei Harry Been, algemeen directeur van de KNVB. Een stap naar de burgerrechter is echter zinloos wanneer de KNVB zijn recht zoekt bij de TAS. Alle sportbonden hebben zich geconformeerd aan het tribunaal als hoogste beroepsinstantie. Een uitspraak van de TAS is bindend.