Cd-piraterij stijgt met 26 procent

Rob (R@b)
Het illegaal kopiŽren van muziek-cd's neemt steeds grotere vormen aan, zo stelt de Stichting Brein. Deze organisatie doet onderzoek naar het kopieergedrag in de muzieksector. Het gaat daarbij om cd's en DVD's, die massaal worden gekopieerd.

Uit de onderzoekscijfers kan worden berekend dat de illegale sector vorig jaar goed was voor een omzet van ruim 180 miljoen gulden. In 1999 was er nog sprake van een omzet van 'slechts' 145 miljoen. Een stijging van ruim 25 procent. Brein, dat is opgericht door de uitgevers van muziek, werkt samen met de opsporingsdiensten van auteursrechtenclub Buma/Stemra.

Vroeger was het illegaal kopiŽren van muziek vooral een activiteit van bendes, tegenwoordig is het veel vaker de thuispiraat die de illegale kopieŽn maakt. In vergelijking met een paar jaar geleden is het ook veel makkelijker geworden om een kopie van een muziek-cd te maken. Een pc, een cd-rom-speler en een cd-brander zijn qua hardware voldoende. De kopieersoftware is ook overal te koop of zelfs te downloaden. Er wordt aangedrongen op een extra heffing op blanco schijfjes, de zogeheten be- of herschrijfbare cd's.