Meer geweld tegen agenten

Ronald (Trainspotter)
Volgens voorzitter B. Driessen van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie zijn agenten steeds vaker het slachtoffer van geweld. Uit onderzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie blijkt dat 55 procent van de ongeveer 43 duizend politie agenten in het hele land vorig jaar te maken kreeg met fysiek geweld.

Driessen zegt dat de toegenomen agressie voornamelijk een gevolg is van het beleid om kleinere overtredingen niet langer te gedogen. Driessen: 'Geweld is voor de politie een normaal beroepsrisico. Bij de rellen bij het Centraal Station op Koninginnedag zijn verschillende ME'ers en agenten gewond geraakt. Dat kan gebeuren. Maar de politie wordt tegenwoordig gevraagd het uit de hand gelopen tolerantiebeleid te keren en agenten krijgen daarvoor de rekening gepresenteerd.

Agressie tegen agenten moet worden gezien als een 'zware vorm van criminaliteit', aldus Driessen. Hij vindt dat de Tweede Kamer het wettelijk mogelijk moet maken de straffen te verhogen. 'Het is een politieke wens om harder op te treden tegen het publiek, daar moet tegenover staan dat de straffen voor geweld tegen politiemensen omhoog gaan.'

Binnenlandse Zaken werkt aan een zogeheten geweldsprotocol voor alle korpsen, waarin staat hoe de politie met fysiek en verbaal geweld moet omgaan.