Vrouwen niet meer achter stuur in Afghanistan

Bart (twi)
De regerende Talibanmilitie in Afghanistan heeft het vrouwelijke hulpverleners uit het buitenland verboden auto te rijden. Dat is volgens de Taliban in strijd met de Afghaanse tradities.

De meeste internationale hulporganisaties in Afghanistan hebben mannelijke chauffeurs in dienst. Maar volgens een woordvoerster van de Verenigde Naties in Pakistan zullen enkele kleinere organisaties wel last krijgen van de nieuwe maatregel. De coördinator van de VN in Afghanistan, Erick de Mul, had afgelopen woensdag nog gezegd dat het voor buitenlandse hulpverleners steeds moeilijker wordt om hun werk te doen.

De Taliban zeggen dat het nieuwe verbod voortvloeit uit de islamitische wetgeving. Daarnaast wijzen ze erop dat vrouwen in Afghanistan nooit hebben autogereden, ook niet voordat de Talibanmilitie aan de macht kwam in 1996.

Afghaanse vrouwen worden al jaren onderdrukt door de Taliban. Ze mogen niet autorijden, niet werken en meisjes mogen slechts tot hun achtste naar school.

Onlangs kondigden de Taliban aan dat alle hindoes een geel merkteken op hun kleding moeten dragen om zich van moslims te onderscheiden.

Volgens de regering was de maatregel bedoeld om hindoes te beschermen tegen de islamitische religieuze politie.