'McVeigh zal om uitstel vragen'

Chris (MrBig)
Timothy McVeigh, die ter dood is veroordeeld voor de bomaanslag in Oklahoma City in 1995, zal de rechter vragen zijn executie uit te stellen. Dat hebben zijn advocaten na een gesprek met hun cliënt meegedeeld.

De executie met een dodelijke injectie staat gepland voor 11 juni. De advocaten willen het uitstel, zodat zij in beroep kunnen gaan. De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, heeft eerder te kennen gegeven dat hij niet van plan is haar uit te stellen. Hij zei na de uitspraak van de advocaten dat zijn ministerie ,,zich krachtig zal verzetten'' tegen opschorting van de voltrekking van het vonnis. De aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City kostte aan 168 mensen het leven.

Aanvankelijk zou McVeigh (33) op 16 mei in de gevangenis van Terre Haute in de staat Indiana worden geëxecuteerd. Maar Ashcroft besloot tot bijna een maand uitstel, nadat de federale recherche FBI enkele duizenden papieren had ontdekt die bij het begin van de rechtszaak in 1997 niet aan McVeighs advocaten waren gegeven. Na de ontdekking van deze stukken zijn nog eens achthonderd documenten boven water gekomen. De advocaten beschuldigen de autoriteiten van fraude. Volgens Ashcroft bevatten al de papieren echter niets dat de schuld of de rechtmatigheid van het doodvonnis in twijfel trekt.