Herroepen schorsing Davids uitgesloten

Gert-Jan (astra)
De tijdbom die al een tijdje onder Oranje tikte, kwam gisteren toch nog onverwacht tot ontploffing. Vanuit Seoel, waar de Confederatie Cup wordt afgewerkt, schorste de FIFA Edgar Davids met onmiddellijke ingang. De reserve-aanvoerder stapte niettemin gistermiddag om half zes in het vliegtuig naar Tallinn, waar morgen de interland tegen Estland wordt afgewerkt. In de hoop dat beroep tegen de straf nog helpt.

Dat dat ijdele hoop is, maakte FIFA-woordvoerder Andreas Herren gisteravond vanuit Zwitserland bekend. "Omdat het zo'n gevoelige zaak betreft, is er lang en goed over nagedacht. Zoals de feiten nu liggen, zal hij niet tegen Estland kunnen spelen. De tijd is te kort en de zaak te gecompliceerd om deze beslissing nog te herroepen."

Louis van Gaal zei verrast en verbaasd te zijn. "Wij zijn teruggefloten. Iemand binnen de FIFA misschien ook. Wellicht is er daar ook verdeeldheid. De fax uit Zuid-Korea is het antwoord van een aantal hoge heren, denk ik. Edgar gaat toch mee, omdat het beroep misschien nog wordt gehonoreerd. Verder is het een signaal om te laten zien dat coach en selectie achter hem staan. Daarnaast kan hij nog een bijdrage leveren om tot een goede teamprestatie te komen."

Net voor de ochtendtraining in Hoenderloo kreeg Van Gaal de jobstijding. Hij voerde zijn tactische training naar de interland niettemin gewoon door, zonder zijn spelers in te lichten. Davids vervulde op de velden van residence Victoria dus voor het laatst zijn rol op het middenveld. "Om de rust en concentratie van de sessie niet te verstoren heb ik het zo gedaan", verklaarde de bondscoach.

De FIFA vindt dat er sprake is van een ernstige overtreding van de reglementen. Het botst met de regels van fair play en voetbalethiek. Vanuit het hoofdkwartier van de FIFA klonk het bij monde van Herren: "Het dopingreglement is niet tussen neus en lippen door de eerste de beste in elkaar gedraaid. Het medische comité bestaat uit een aantal hooggekwalificeerde medici met specialismen op diverse terreinen. Zij houden altijd ruggespraak met specialisten, die in diverse laboratoria werkzaam zijn. Daar komt bij dat het dopingreglement met de regelmaat van de klok wordt herzien en naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten wordt gewijzigd. De laatste keer is dat in april van dit jaar gebeurd. U zult dus begrijpen dat wij hier niet te maken hebben met een stelletje idioten."

Zo wordt het nandrolon-boek dus dagelijks herschreven. Ook al wil Van Gaal het liefst met een smak dichtgooien.