Voorlichting vermindert sexuele drift

Timo (HighLander)
Seksuele voorlichting aan tieners leidt niet tot meer seks in die leeftijdsgroep. Het tegengestelde is zelfs waar, er is een kans dat voorlichtings-campganes op dat gebied een reden kunnen zijn voor uitstel van seksuele activiteiten.

Tot die conclusie komt de Amerikaanse wetenschapper Douglas Kirby. Hij onderzocht de gevolgen van seksuele voorlichting in opdracht van de Amerikaanse nationale campagne ter voorkoming van zwangerschappen bij tieners.

Door seksuele voorlichting gaan tieners zeker niet eerder of meer aan seks doen, noch neemt het aantal sekspartners toe. Sommige voorlichtingscampagnes leiden zelfs tot een afname van seksuele activiteit, aldus Kirby tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Door de voorlichting hebben tieners minder geslachtsgemeenschap, ook daalt het aantal zwangerschappen. De wetenschapper bestempelt deze resultaten als uiterst bemoedigend.

De meeste voorlichtingscampagnes in de Verenigde Staten benadrukken voornamelijk dat onthouding de veiligste manier is om zwangerschappen en seksueel overdraagbare ziektes te ontlopen. Vier op de tien Amerikaanse vrouwen zijn voor hun twintigste minstens een keer zwanger.