Ruimte-sonde slaat koerscorrectie over

Michiel (Lithion)
Een ruimtevaartuig dat op weg is naar Mars zal z'n eerste geplande koerswijziging overslaan vanwege de uiterste precisie waarmee het is gelanceerd, zo meldt NASA. De '2001 Mars Odyssey', die van de aarde opsteeg op 7 april, was de eerste ruimtesonde van NASA die gelanceerd werd naar Mars sinds 1999, toen twee eerdere missies mislukten.

De sonde zal de rode planeet aftasten voor tekenen van water en haar stralingsniveaus meten. Deze waarnemingen kunnen verder inzicht geven in vroeger buitenaards leven en de mogelijkheid tot toekomstige kolonisatie. Managers van de 300 miljoen dollar kostende missie zullen misschien op de helft van de reis een koerscorrectie uitvoeren, rond eind mei. Ondertussen zullen ze zich richten op het testen van de instrumenten aan boord van de Odyssey.

Donderdag was de Odyssey ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde verwijderd en bewoog met een snelheid van ruim 12.000 km/u ten opzichte van de aarde. In oktober moet de sonde in een baan om Mars geraken, na een reis van 460 miljoen kilometer.