Spaanse clubs willen internationals niet afstaan

Michiel (Lithion)
FC Barcelona en Deportivo la Coruña voelen er niets voor hun Nederlandse internationals al volgende week zondagochtend af te staan aan de selectie van Oranje dat drie dagen later het WK-kwalificatieduel tegen Cyprus speelt.

Beide Spaanse topclubs zouden in hun belangrijke competitiewedstrijd een aantal dragende spelers missen. In een brief aan de KNVB hebben zij hun grieven kenbaar gemaakt. Bij Deportivo speelt Roy Makaay in de spits, terwijl Barça hofleverancier is van Oranje met Marc Overmars, Patrick Kluivert, Boudewijn Zenden, Frank de Boer en Michael Reiziger.

Bondscoach Louis van Gaal hecht aan een goede voorbereiding voor de wedstrijd tegen de Cyprioten in in Eindhoven. Daarom wil hij zijn spelers al in het weekeinde bij elkaar hebben. De bondscoach neemt het duel zeer serieus en onderschat geen enkele tegenstander.

De kans is dan ook klein dat Van Gaal, die donderdag zijn selectie toelicht, begrip toont voor Barcelona en Deportivo. De reglementen van de wereldvoetbalfederatie FIFA stellen hem ook in het gelijk. Clubs zijn verplicht hun internationals af te staan als de bondscoach ze opeist. In dat kader maken bondscoaches eerst een zogenaamde voorselectie, waarvan de betrokken clubs ruim voor de wedstrijd via een fax op de hoogte worden gesteld.

Deportivo speelt zondag de belangrijke wedstrijd bij Celta de Vigo. Acht punten achterstand heeft de club op koploper Real Madrid. Op de website liet de club weten Makaay niet te kunnen missen in zo'n cruciale wedstrijd.

Barcelona kan allang geen kampioen meer worden, en moe! t zich zelfs nog zien te plaatsen voor de Champions League. Vijfde staat Barça nu, met een punt minder dan Valencia en Real Mallorca. Barcelona speelt komend weekeinde bij degradatiekandidaat Osasuna. "We kunnen niet zoveel spelers missen", aldus een woordvoerder. "De spelers kunnen na onze wedstrijd meteen het vliegtuig in en dan zijn ze 's avonds in Nederland."