Motorola draait verlies

Kris (KingShakur)
Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gaat niet goed met producenten van mobiele telefoons. De hele branche is 'op zijn retour' wegens een sterk afnemende vraag naar mobiele telefoons. Motorola bijvoorbeeld maakte vandaag, voor het eerst in 16 jaar, bekend verlies te hebben geleden.

Over het eerste kwartaal van 2001 heeft Motorola een verlies geleden dat groter is dan analisten op basis van de reeds bijgestelde verwachting hadden gedacht. De maker van mobieltjes en chips zakte voor 209 miljoen dollar in het rood, ofwel 9 dollarcent per aandeel.

Vorig jaar werd tot 1 april nog 481 miljoen dollar winst gemaakt. De verkoop viel met 11 procent terug van 8,8 miljard naar 7,8 miljard dollar. Vooral de afzet aan mobiele telefoons kreeg een knauw. Motorola heeft sinds december al 22.000 banen geschrapt. Mogelijk gaat ook een Schotse vestiging (3200 banen) dicht. Motorola-baas Galvin liet weten dat hij verwacht dat de cijfers over het hele jaar wel positief zullen uitvallen, meldt de Financial Times op internet.

Begin deze week maakte ook Siemens bekend fors in te zullen grijpen bij zijn divisie mobiele telefonie. Het concern zal 2000 tijdelijke contracten in Duitsland niet verlengen. Bij de Duitse vestigingen werken 8000 mensen aan mobiele telefoons. Eerder al besloten naast Motorola ook Nokia en Ericsson banen te schrappen. Nokia blijft wel de onbetwiste marktleider.