NS directie toch bereid tot compromis

Gert-Jan (astra)
De directie van de Nederlandse Spoorwegen zou bereid zijn vandaag de vakbonden FNV Bondgenoten en VVMC iets tegemoet te komen. Het komt er op neer dat het nu al beruchte 'rondje om de kerk' iets flexibeler zal worden toegepast.

Vorige week, tijdens een laatste gesprek op het ministerie van minister Netelenbos van verkeer en waterstaat, was de NS-directie nog niet bereid tot die stap terug. Op andere punten werd toen wel overeenstemming bereikt. Het ging om de instelling van een commissie van deskundige buitenstaanders, voor de helft te benoemen door de bonden en voor de andere helft door de NS, die zich zal moeten buigen over het complete plan voor procesvereenvoudiging. Bovendien zou een commissie, mogelijk dezelfde, moeten adviseren hoe de arbeidsverhoudingen bij de NS zo snel mogelijk genormaliseerd kunnen worden.

Naar verluidt wil de NS-directie de bereidheid tot de instelling van die, mogelijk, ene commissie met twee opdrachten, vandaag herbevestigen. Komt daar een versoepeling van het rooster vanaf 10 juni bij, dan ligt een akkoord met de bonden in het verschiet. De NS-directie wilde zelf gisteren niet ingaan op de inhoud van het gesprek van vandaag.

Mocht er geen akkoord komen dan is de kans groot dat er deze week opnieuw een dag geen treinen rijden. De VVMC, de radicaalste onder de bonden, wil woensdag staken, al heeft de vakcentrale FNV vorige week nog een beroep gedaan op de actievoerende bonden bij de NS om na de twee dagen zonder treinen van vorige week, deze week te komen tot acties die minder overlast betekenen voor het publiek.