Opnieuw blokkades in Kootwijkerbroek

Chris (MrBig)
InterCC had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ruimingen op boerenbedrijven in Kootwijkerbroek worden maandag onder politiebegeleiding hervat. In het dorp waren zaterdag rellen ontstaan, nadat actievoerders het werk van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) hadden belemmerd. Minister Brinkhorst liet zondag vanuit Zweden weten ,,absoluut geen begrip'' voor de acties te hebben.

De onrust in Kootwijkerbroek duurde vrijwel de gehele zaterdag. Actievoerders blokkeerden 's ochtends de toegangswegen met landbouwvoertuigen, waardoor tussen de honderd en tweehonderd RVV'ers feitelijk werden gegijzeld. Tegen de middag legden de ruimingsploegen het werk neer. Het duurde tot laat in de avond voordat de laatste RVV'ers het dorp uit konden.

Toen zaterdag vroeg in de avond de mobiele eenheid (ME) werd ingezet, weken de blokkades uiteen. Later moest de ME ingrijpen toen honderden mensen, voornamelijk jongeren, een kruispunt in het dorp bezetten. Hierbij vielen rake klappen. Een chauffeur reed met zijn shovel in op een ME'er, die ongedeerd bleef. De shovelbestuurder, een 28-jarige inwoner van Otterlo, werd aangehouden. Hij zat zondag nog steeds vast op verdenking van onder meer poging tot doodslag. Een politieagent brak zijn hand tijdens een gevecht met de chauffeur. Enkele ME'ers liepen verwondingen op door rondvliegend glas.

Inmiddels zijn er berichten ontvangen dat er in Kootwijkerbroek opnieuw blokkades zijn opgeworpen waar ongeveer 200 inwoners en boeren aan meewerken. De kans op een nieuwe confrontatie tussen de boeren en de ME lijkt dus ook voor vandaag erg groot.