Inflatie verder omhoog

Kris (KingShakur)
De inflatie is in maart verder opgelopen tot 4,6 procent, het hoogste punt sinds december 1991.
De geldontwaarding was in de afgelopen maand hoger dan in januari en februari, toen de inflatie respectievelijk 4,2 en 4,5 procent bedroeg. Vooral verse groenten en vlees werden duurder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De inflatie in Nederland is de hoogste in de Europese Unie. Gerekend volgens de Europese methode komt het cijfer net als in februari uit op 4,9 procent. Dat is hoger dan bij de gebruikelijke berekening, omdat er meer producten en diensten zijn meegerekend. Ter vergelijking, in Groot-Brittannië was de inflatie in februari slechts 0,8 procent.

Vooral hogere consumentenprijzen zorgden voor een toename van de inflatie. Dat was vooral te merken in levensmiddelen. Groente steeg 8,5 procent, fruit 3,7 procent, vlees 2,3 procent en vis 1,4 procent in prijs. Brandstof voor auto's werd daarentegen juist goedkoper. Door een verlaging van de accijns daalde niet alleen diesel in prijs, maar ook benzines en autogas. Autorijden werd in vergelijking met februari daardoor 0,8 procent goedkoper.