Hoofdprijs voor goudzoeker in Alpen

Alex (L-X)
In de Zwitserse Alpen is vorige week een klomp goud gevonden met een recordomvang van 30 bij 40 centimeter. Het goud, dat meer dan een kilo weegt, is vermoedelijk bijna 300.000 gulden waard. 's Lands enige professionele goudzoeker spreekt van een ,,absoluut record''.

Het goud was ingebed in een rots in de vallei van Surselva, zo meldt de Zwitserse krant Le Matin. De precieze locatie waar het goud is gevonden, en de vinder zelf blijven voorlopig geheim. De plaatselijke autoriteiten willen een goudkoorts binnen hun grenzen voorkomen.

Het stuk rots met het goud is opgestuurd naar Californië, waar steen en goud gescheiden worden. Dat kan, volgens professioneel goudzoeker Toni Obertüfer, wel eens enkele weken gaan duren. Volgens hem ligt er veel meer goud in de Alpen, maar kan niemand erbij omdat het heel diep in onderste rotslagen zit.

Obertüfer kan overigens niet leven van zijn vondsten, maar gaf destijds zijn baan als slager op om gezelschappen te leiden die willen goudzoeken. Na een ochtendje krijgen die een certificaat.