Computerreconstructie gezicht Jezus

Chris (MrBig)
Wetenschappers hebben voor een nieuwe serie van de BBC met computers gepoogd het gezicht van Jezus Christus te reconstrueren. Ze gebruikten daarvoor de opgegraven schedel van een joodse man uit de eerste eeuw na Christus en moderne forensische technieken. De 'BBC-Jezus' heeft een breed gelaat met korte baard, een bruine huid en krulhaar. De beeltenis is onderdeel van een nieuwe serie met de naam Son of God, aldus The Times dinsdag.

De schedel die werd gebruikt, is eerder bij toeval gevonden tijdens wegwerkzaamheden in Jeruzalem. De schedel is door Israëlische wetenschappers als representatief verklaard voor iemand die in de tijd van Jezus in de regio kan hebben geleefd. Op basis van fresco's uit de eerste en de derde eeuw na Christus, die zijn aangetroffen in synagogen in het noorden van Irak, werden het krulhaar en de baard van Jezus overgenomen. Klimaatonderzoekers gaven aanwijzigingen voor de huidskleur op basis van hun inschattingen van het toen heersende klimaat.

"Door archeologische en anatomische wetenschap te gebruiken in plaats van een artistieke interpretatie, is dit de meest acurate beeltenis die we kunnen maken. Dit is niet hèt gezicht van Jezus omdat we zijn schedel niet konden gebruiken, maar het is het uitgangspunt voor hoe hij eruit kan hebben gezien", aldus de producer van de serie, Jean Claude Bragard. Aan de serie is twee jaar gewerkt.