Nieuw in bios: cola-werpende bankspringers

Ronald (Trainspotter)
Binnenkort in een bioscoop bij u in de buurt: hordelopen over de banken en colabeker-werpen. Bioscoopexploitant Pathé besteedde vorig jaar een miljoen gulden aan ordehandhaving, waaronder bewakers in de foyer en camera's in de gangen. Vijf jaar geleden, stelt het bedrijf, was dat niet nodig. De extra kosten worden mogelijk in de prijs van het kaartje doorberekend.

Vooral jongeren misdragen zich in de bios. Ze telefoneren tijdens de voorstelling, rennen over banken, gooien met eten of steken een sigaret op. Af en toe leidt gedrang voor het buffet tot vechtpartijen. De bedrijfsleiding onderbreekt vaker films om de orde te herstellen, en heel soms moet de politie groepen op straat zetten. Dat gebeurde vorige week in Rotterdam en Amsterdam.

De groeiende overlast heeft, stellen betrokkenen, te maken met twee trends. Het bioscoopbezoek steeg afgelopen vijf jaar van 16,8 naar 21 miljoen personen per jaar. Dat betekent automatisch meer keetschoppers en meer drukte en ergenis.

In de tweede plaats ontpoppen bioscopen zich tot megabioscopen; en die lijken meer op publieke plaatsen dan op theaters.

Zo telt Pathé Arena in Amsterdam Zuidoost veertien zalen, waarvan de grootste 650 stoelen heeft. De entree lijkt op een stationshal door een glazen afscheiding met het omliggende plein en een groot elektronisch bord aan het plafond waarop starttijden van films en zaalnummers staan. Wie eenmaal een kaartje heeft gekocht, kan in principe alle zalen in en uit lopen.

Dus als de film Hannibal uitverkocht is, kan met een kaartje voor 102 Dalmatians toch een poging worden gewaagd. Dat leidt in een overvolle zaal tot herrie.

Daarom heeft het theater twee particuliere bewakers ingehuurd die posten bij de ingang van populaire films en ruzies over zitplaatsen moeten beslechten.

Zij moeten ook voorkomen dat bezoekers twee of drie films op één avond pakken. Een populaire sport onder een deel van de klanten. Door gezichten te onthouden en camerabewaking in de gangen, probeert het bioscooppersoneel het zwartkijken tegen te gaan. Wie gepakt wordt, mag er nooit meer in.