Werkloosheid licht gedaald

Ronald (Trainspotter)
Musica Balka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal werklozen is begin dit jaar licht afgenomen. In de periode van december 2000 tot en met februari 2001 bedroeg de zogeheten geregistreerde werkloosheid 184.000 personen, aldus vrijdag vrijgegeven cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat zijn er 17.000 minder dan een jaar eerder. Op maandbasis bedraagt de daling drieduizend. De werkloosheid hangt sterk af van de seizoenen. Als wordt gecorrigeerd voor de jaarlijks terugkerende op- en neergang, is de daling van de werkloosheid nog wat sterker: achtduizend in een maand tijd.

In het najaar leek de werkloosheid na jaren van scherpe daling ineens wat op te lopen, maar de laatste maanden daalde het cijfer weer. Per saldo is het aantal werklozen de afgelopen zes maanden gedaald. Het CBS waarschuwt echter dat de omvang van de geregistreerde werkloosheid deels de uitkomst is van enquîtes. Het cijfer heeft dus een onzekerheidsmarge, en de daling van de afgelopen zes maanden valt binnen de marge. Daarom spreken de statistici liever van een stabiele werkloosheid in plaats van een lagere.