'De grootverdieners van het kerkhof'

Alex (L-X)
De showbizz blijkt ook na de dood een lucratieve branche. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde lijst met inkomsten van overleden beroemdheden, zo meldt de Britse krant The Times woensdag.

Hoogste inkomen

Elvis Presley - aangenomen dat hij ook daadwerkelijk het rijk der levenden heeft verlaten - is de dode die over het jaar 2000 het meeste heeft verdiend. Volgens schattingen heeft de rocklegende vorig jaar een slordige 35 miljoen dollar (85 miljoen gulden) op zijn conto bij mogen schrijven.

Alleen al met de inkomsten van de kaartjesverkoop voor het bezichtigen van zijn landgoed Graceland in Memphis wist de zanger het hemelse bedrag van 15 miljoen dollar op te strijken. Daarnaast leverden ook de verkoop van memorabilia en postume optredens in reclamspotjes 'The King' een aardig zakcentje op.

Top tien

Op een niet onaardige tweede plaats komt de geestelijk vader en tekenaar van de strip Peanuts, Charles Schultz, die in 2000 meer dan 20 miljoen dollar op zijn naam kon schrijven. Op de voet gevolgd door de vermoorde Beatle, John Lennon, die het moest doen met 20 miljoen.

Het beroep van muzikant lijkt, zo blijkt uit de lijst, het meest lucratief te zijn voor verdiensten ook in het hiernamaals. Naast Presley en Lennon prijken onder anderen ook de namen van Jimi Hendrix (meer dan 10 miljoen), Bob Marley, Frank Sinatra en Jerry Garcia van The Grateful Dead in de toptien. Verder zijn de schrijver Tolkien, de filmdiva Marilyn Monroe, acteur James Dean en kunstenaar Andy Warhole vertegenwoordigd onder de tien grootste dode grootverdieners