Moskou sluit val Mir op Europa uit

Michiel (Lithion)
Een hoge functionaris van het Russische vluchtleidingscentrum bij Moskou heeft vrijdag uigesloten dat delen van het ruimtestation Mir op Duitsland neerkomen. "Het station vliegt in de eindfase van de daling niet over Europa. Het risico van een ongecontroleerde val bedraagt nog geen procent", zei Viktor Blagov van het centrum.

Hij reageerde op een bericht in het Duitse boulevardblad Bild. Volgens Bild sluit het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken niet uit dat delen van de Mir op Duitsland neerkomen. Het blad leidde dat af uit een vertrouwelijk intern document van het ministerie van 27 februari.

Het vluchtleidingscentrum bij Moskou had donderdag meegedeeld dat het verwacht dat het station rond 9 maart op 250 kilometer hoogte de afremstoot krijgt van een raketmotor aan boord. Daardoor moet de Mir uit zijn baan om de aarde de atmosfeer inschieten en een gecontroleerde val in de Stille Oceaan maken.

Nederlandse experts zeiden eerder dat alleen als bij deze operatie van de Russen alles fout gaat delen ook in Nederland terecht kunnen komen, maar dan alleen ten zuiden van de grote rivieren. De Mir daalde volgens Blagov in de 24 uur tot vrijdag met een snelheid van 1,2 kilometer per dag en bevond zich vrijdag op 263 km boven de aarde.