Computer die converseert op baby niveau?

Michiel (Lithion)
kremez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Israëlische Ai heeft een computerprogramma ontwikkeld dat kan converseren op het niveau van een baby van anderhalf. Dat schrijft New Scientist magazine deze week. Volgens Artificial Intelligence Enterprises (Ai) staat haar spraakprogramma op het punt een doorbraak in de kunstmatige intelligentie te forceren. "Binnenkort praten computers met ons net zoals we met elkaar praten", zo schrijven de Israëli op hun site.

Dat zou inderdaad revolutionair zijn. Al sinds 1950 wordt een dergelijke prestatie gezien als een daadwerkelijk bewijs van kunstmatige intelligentie. In dat jaar publiceerde de wiskundige en filosoof Alan Turing zijn ideeën over AI. Deze zijn tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk.

Hun computerprogramma – genaamd Hal, naar het apparaat uit het boek en de film 2001: A Space Odyssey - zou op het niveau zitten van een kind van anderhalf jaar. Dus dat zijn nog weinig verheffende discussies. Het programma is zelflerend; binnen enkele dagen leert het geleidelijk hoe het moet reageren op de vragen van de persoon met wie het communiceert.

Momenteel werkt het bedrijf aan verbeteringen waarmee het programma op het communicatieniveau van een vijfjarige moet komen. Het einddoel is vanzelfsprekend het niveau van een normale volwassene.