Afrika eist goedkoop AIDS-medicijn

Michiel (Lithion)
De grote geneesmiddelenconcerns staan onder toenemende druk te stoppen met het blokkeren van goedkope medicijnen voor aidspatiënten in Afrika. Hulporganisaties als Oxfam en Artsen Zonder Grenzen, gesteund door de Zuid-Afrikaanse regering, hebben donderdag in Johannesburg een nieuw offensief ingezet de farmaceutische industrie te dwingen 'menselijkheid boven hoge winsten' te verkiezen.

Multinationals als Glaxo SmithKline, Bristol-Myers Squibb en Boerhinger Ingelheim beroepen zich allemaal op de hoge kosten die gepaard gaan met onderzoek. Ze weigeren echter inzicht geven in de kostenopbouw van hun dure producten.

'De grote concerns misbruiken hun patiënten', zegt Zackie Achmat van de Zuid-Afrikaanse actiegroep van aidspatiënten TAC. 'Zuid-Afrika alleen al heeft ruim vier miljoen HIV-besmette mensen. Waarom rekent een bedrijf als Pfizer hier 120 rand voor een capsule Flucanozol, terwijl een Indiase fabriek het voor 1 rand 77 kan leveren, en we het hier zelf voor 86 cent zouden kunnen produceren?'

De westerse farmaceutische industrie, waarvoor miljarden op het spel staan, heeft het verzet tegen 'menselijke' prijzen nog lang niet opgegeven. De concerns hebben zich het afgelopen jaar onder de groeiende morele druk wel bereid verklaard arme landen speciale kortingen te geven, maar veel verder willen ze niet gaan.

Maandag begint daarom in Pretoria een rechtszaak, aangespannen door alle grote bedrijven in de branche, om de regering van Zuid-Afrika te dwingen een nieuwe Geneesmiddelenwet te wijzigen. De wet maakt volgens de farmaceutische-concerns een te grote inbreuk op hun patentrecht.