Toename cocaïnevangsten op Schiphol

Alex (L-X)
De marechaussee, douane en FIOD hebben op de luchthaven Schiphol vorig jaar 4404 kilo cocaïne onderschept. Dit is bijna 1200 kilo meer dan in 1999. In totaal werd ruim 6000 kilo aan verdovende middelen gevonden, aldus de opsporingsdiensten. Het aantal koeriers dat werd betrapt steeg van 618 (1999) naar 769 (2000). Onder hen bevonden zich 196 slikkers.
Een van de factoren die een rol speelt bij de toename van drugsvangsten is het gebruik van de ladingscanapparatuur. In oktober werd bijvoorbeeld met de scan 535 kilo cocaïne aangetroffen in een vracht tropisch fruit.

Cocaïne vormt de absolute hoofdmoot van de gesmokkelde drugs. In de vrachtsector werd dit vorig jaar gevolgd door hasj (1019 kilo) en bij de koeriers gevolgd, hoewel op grote afstand, door xtc (137 kilo).

Sinds 1993 wordt drugssmokkel per koerier aangepakt door het zogenoemde Schipholteam. Het team bestaat uit rechercheurs van de douane en de marechaussee en werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie in Haarlem. Het Schipholteam hield vorig jaar de 5000e koerier sinds haar bestaan aan.

Vorig jaar werden ook meer slikkers aangehouden; smokkelaars die drugs verpakt in stevig plastic inslikken en vervoeren in hun maag. Het Schipholteam stuitte onder meer een xtc-slikker die zeventig bollen met elk twintig xtc-pillen had geslikt. Het geslikte spul moest naar Amerika, maar daar kwam het er niet via een natuurlijke weg uit. De slikker ging terug naar Nederland. In het vliegtuig werd hij onwel en spuugde 19 bollen uit. Het resterende deel moest in Nederland operatief worden verwijderd.