Hoge straffen in massa-verkrachtingen Foca

Danny (FOS4)
Het Joegoslavië-Tribunaal heeft donderdag celstraffen oplopend tot 28 jaar opgelegd voor massaverkrachting in Foca. Het is de eerste keer dat het VN-hof in Den Haag verkrachting heeft aangemerkt als misdaad tegen de mensheid. Bij het Rwanda-Tribunaal in Arusha was dat eerder al eens gebeurd.

De zwaarste straf, 28 jaar, kreeg de Bosnische Serviër Dragoljub Kunarac. Twee andere Bosnische Serviërs, Radomir Kovac en Zoran Vukovic, kregen respectievelijk 20 en 12 jaar. Hun slachtoffers waren moslimvrouwen en -meisjes uit de Oost-Bosnische stad Foca en omgeving. De feiten dateren uit 1992.

Voorzittend rechter Florence Mumba, die het vonnis voorlas, beschreef hoe de massale verkrachtingen onderdeel waren van 'etnische zuiveringen' met de bedoeling het leven voor moslims in Foca door terreur ondragelijk te maken. Die etnische zuiveringen waren succesvol.
"Zelfs de naam van de stad is gezuiverd. Foca is omgedoopt in Srbinje en ligt nu in het gebied van de Republika Srpska. Er zijn vandaag bijna geen moslims meer over in Srbinje", aldus Mumba.

Voor het eerst is in deze zaak een veroordeling uitgesproken wegens seksuele slavernij. Sommige vrouwen uit Foca werden maandenlang vastgehouden en regelmatig verkracht. Aanklaagster Peggy Kuo toonde zich achteraf tevreden met deze veroordeling: "Het toont aan dat slavernij niet alleen dwangarbeid betekent, maar ook seksueel kan zijn."

De stem van Mumba klonk even emotioneel toen zij verhaalde over de 12-jarige A.B., een hulpeloos klein meisje voor wie Kovac absoluut geen medelijden toonde. Kovac misbruikte haar seksueel en vervolgens "verkocht u haar als een object". Haar moeder, die in Den Haag kwam getuigen, heeft A.B. de afgelopen acht jaar niet meer teruggezien.

En die straffen zijn NOG veel te laag