Duitse arcehologen ontdekken 20 kampioenen

Kris (KingShakur)
panzerfuast had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitse archeologen hebben de naam van twintig olympische kampioenen ontdekt. Daarmee staat volgens hen vast dat de antieke Olympische Spelen in elk geval tot 385 na Christus zijn gehouden.

De laatste kampioen van wie de naam is gevonden was de Athener Zopyros die in 385 de beste bleek in pancratium, een combinatie van worstelen en vuistvechten. Zijn naam stond volgens de archeoloog Klaus Hermann met de negentien anderen op een bronzen plaat die in Olympia op het schiereiland Peleponnesos is gevonden.

Hermann spreekt van een ,,zeer belangrijke ontdekking''. Tot nu toe liep de lijst van kampioenen van de antieke spelen tot 277. De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden. Die duurden slechts een dag en kenden slechts een sport: wedlopen.

Bij pancratium, dat later met onder meer de vijfkamp, wagenrennen en fakkelloop aan het wedstrijdprogramma werd toegevoegd, viel de beslissing pas als een van de vechters opgaf of de geest gaf. De byzantijnse keizer Theodosius I hief de spelen in 393 wegens hun heidense karakter op. In 1896 herstelde de Franse baron Pierre de Coubertin ze in ere.