Joden willen juridische actie tegen haatsites

Alex (L-X)
De Centrale Raad van de Joden in Duitsland wil juridische stappen ondernemen tegen internetaanbieders die zogeheten haatpagina's verspreiden. Volgens de raad telt het wereldwijde computernetwerk inmiddels meer dan 800 van dergelijke sites.

De actie is bijzonder dringend omdat ,,het slakkengangetje van de politiek'' bij de bestrijding van rechts-extremistische, racistische en antisemitische haatpropaganda niet meer te verdragen is, zei vice-voorzitter M. Friedman van de raad maandag. Vooral kinderen en jongeren moeten volgens hem tegen die overvloed aan propaganda worden beschermd.

Juridische maatregelen kunnen volgens Friedman effectief zijn. Hij verwees daarbij naar een recente uitspraak van een Frans gerechtshof tegen het Amerikaanse internetportaal Yahoo. Het hof bepaalde in november vorig jaar dat Yahoo de internetters in Frankrijk moet weren van veilingsites waar nazi-artikelen te vinden zijn. Na die uitspraak is het aantal haatpagina's uit Frankrijk met tweederde afgenomen.

Yahoo ging tevergeefs tegen de uitspraak van het gerechtshof in beroep. Het bedrijf vindt dat een Franse rechter niets te maken heeft met zijn activiteiten. De internetgigant heeft een Amerikaanse federale rechtbank daarom gevraagd de uitspraak van het hof nietig te verklaren.