Pinguins vallen niet om bij zien vliegtuig

Danny (FOS4)
Vijf weken 'wetenschappelijk' onderzoek naar twee kolonies koningspinguins in het Zuidpoolgebied wijst het beslist uit: de dieren vallen niet om als zij omhoog kijken naar overkomende vliegtuigen of helikopters. Het verhaal daarover stamde uit de koker van piloten en mariniers tijdens de Brits-Argentijnse oorlog om de Falklands in 1982.

Pinguins zouden op het vasteland bij bosjes hun evenwicht verliezen als vliegend tuig passeerde. Om waarheid en legende te scheiden toog een team van de in Londen gevestigde British Antarctic Survey vijf weken naar het Falklands-eiland South Georgia. De vogels waggelen soms wel eens uit angst weg, maar verliezen hun evenwicht niet en vallen ook niet om, stelde onderzoeker Richard Stone vast.

Hij bekeek wekenlang het gedrag van de ruim duizend dieren in de twee kolonies. "Wij zagen dat de vogels probeerden weg te komen van het geluid (van helikopters en vliegtuigen). Maar bij alle zeventien vluchten viel er geen enkele om. Bij het naderen van de helikopter werden de vogels stil. Zij leken zich ook niet te willen omdraaien om te kunnen kijken. Sommige waggelden weg van de helikopter. Andere verroerden zich niet meer. Een paar minuten later waggelden zij terug. Wij weten niet of het geluid de oorzaak is of het visuele aspect of dat het op de dieren overkomt als een mogelijke roofvogel", aldus Stone.

Hij vond het onderzoek nuttig gezien het groeiende toerisme naar de Falklands. Mocht inderdaad zijn gebleken dat de vliegtuigen het evenwicht van de pinguins verstoren, dan zouden volgens hem minimumhoogtes voor overvliegende vliegtuigen moeten worden ingesteld.

Sja, 't is maar wat je nuttig vindt