Dodental aardbeving India stijgt

Chris (MrBig)
Het dodental bij de aardbeving in het westen van India gestegen tot minstens 6000. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zullen worden gevonden. Het aantal gewonden wordt geschat op zo'n 14.000.

De aardbeving van gisternacht in de deelstaat Gujarat had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter en is de zwaarste die India de laatste vijftig jaar heeft getroffen. Reddingswerkers zijn nog altijd op zoek naar overlevenden. Het epicentrum van de aardbeving lag in de deelstaat Gujarat aan de grens met Pakistan.

De beving was in grote delen van India en Pakistan te voelen. Op sommige plekken duurde die een minuut. In veel steden gingen mensen in paniek de straat op. De meeste slachtoffers vielen doordat gebouwen instortten.

Ook in Nepal werden schokken gevoeld, maar daar zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. In de Nepalese hoofdstad Kathmandu duurden de schokken en trillingen minstens twintig seconden. Meteorologen hebben gewaarschuwd voor naschokken.

De aardbeving heeft India getroffen tijdens de viering van de 51ste verjaardag van de republiek. Vlak voor aanvang van een militaire parade in New Delhi werd gehouden begon de aarde te beven. Ondanks de paniek die ontstond ging de parade gewoon door. De laatste grote aardbeving in India was in maart 1999. Die had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen honderd mensen om.

Minister Herfkens stelt 1 miljoen gulden beschikbaar voor noodhulp aan India. Het geld wordt verdeeld over twee hulporganisaties. Het Rode Kruis/Rode Halve Maan in India krijgt 500.000 gulden. De andere 5 ton gaat via Cordaid naar Caritas India. Het Nederlandse Rode Kruis en Mensen in Nood hebben elk 100.000 gulden uit een eigen hulpfonds vrijgemaakt. Het geld wordt besteed aan noodhulp en noodopvangvan de duizenden slachtoffers.

Lees hier verder.