Worm voor Linux

Chris (MrBig)
Linux is ook niet langer beschermd tegen de opmars van wormen. Op het Internet is namelijk de zogeheten Ramen-worm aan een opmars begonnen en slachtoffers zijn de servers die op Red Hat draaien.

Ramen is volgens de kenners in elkaar gezet door 'script kiddies', die met aantal hacktooltjes hebben gecombineerd tot een effectief wormvirus. Het wormvirus werd onthuld door de Bugtraq-mailinglist nadat bleek dat veel Linuxbeheerders een toename in het aantal portscans bemerkten. Ook SecurityFocus.com kreeg veel meldingen van Ramen binnen. Kenners verschillen van mening hoe schadelijk Ramen is. Volgens sommigen zou de worm al duizenden servers tot slachtoffer hebben gemaakt.

Ramen gaat op zoek naar Red Hat-servers waarop nog geen patches zijn geinstalleerd. Het vermenigvuldigt zichzelf en gaat vervolgens weer op zoek naar nieuwe slachtoffers. Op de geinfecteerde machines word er het nodige geinstalleerd zodat er gemakkelijk systeembestanden vervangen kunnen worden. Boven dit alles vervangt Ramen ook een eventuele webpagina door een pagina waarop de volgende mededeling staat: "RameN Crew – Hackers looooooooooove noodles." Tot slot zendt het een e-mail naar twee Hotmail-accounts met het bericht 'eat your ramen'.

Voor meer info over dit virus hier.