Britse rechtbanken gaan online

Alex (L-X)
Britten kunnen voortaan officiële aanklachten via het internet bij de rechtbanken indienen. De Britse regering maakte bekend dat dat een van de manieren is waarop zij het 150 jaar oude rechtbanksysteem wil gereedmaken voor de 21e eeuw.

Door het moderniseringsplan moeten stappen voor de rechtszaak zo veel mogelijk online gebeuren. Het plan spiegelt een toekomst voor waar het bewijs elektronisch wordt aangeleverd en waar burenruzies geheel online worden bijgelegd. Via het internet zal dat, in vergelijking met de post en de telefoon, goedkoper en sneller gaan. De rechtszaken zelf vinden altijd nog plaats in de rechtszaal.

De Britse overheid liet maandag tijdens een presentatie een formulier op het internet zien, waarmee je een aanklacht in kan dienen. Het is nog niet duidelijk wanneer het officieel online zal staan. Momenteel wordt nog gewerkt aan een duidelijke handleiding voor de gebruikers.

Volgend David Lock, hoofd van het ministerie dat toezicht houdt op rechtbanken, is het straks mogelijk om 24 uur per dag een aanklacht in te dienen via het internet. ,,Het is van belang dat we zowel de beste elementen van het oude systeem als de voordelen van de nieuwe technologie gebruiken,'' aldus Lock.

De Britten kunnen na het indienen van een aanklacht ook de voortgang van hun zaak via het internet volgen. Voor mensen zonder computer blijft het nog altijd mogelijk om persoonlijk naar de rechtbank te gaan.