Lerares verdient minder dan leraar

Peter Breuls
Nog altijd zijn er verschillen tussen man en vrouw. Zo verdienen vrouwen in het onderwijs minder dan mannen, terwijl ze gewoon hetzelfde werk doen. Het verschil is enkele duizenden guldens bruto minder per maand.
De Commissie Gelijke Behandeling concludeert dit naar aanleiding van en een zaak die een lerares heeft aangespannen. Volgens de Commissie gaat het 150 miljoen kosten om de lonen op een gelijk niveau te krijgen.

De verschillen zijn ontstaan door een regeling uit 1985. In dat jaar werd afgesproken dat bezuiniging op lerarensalarissen niet zou gelden voor docenten die al aan het werk waren. Die waren het vak namelijk ingegaan met het perspectief van een goed salaris. Nieuwe leraren, van na 1985, zouden wel minder gaan verdienen.
Aangezien sindsdien vooral vrouwen het onderwijs zijn ingegaan, betekent dat dat leraressen een salarisachterstand hebben opgelopen ten opzichte van mannen.

De Commissie wil dat de overheid hier snel maatregelen tegen neemt. Minister Hermans (Onderwijs) gaat de zaak bestuderen en eventueel in het kabinet bespreken.