Eerste BSE geval in Italië

Michiel (Lithion)
Wetenschappers hebben waarschijnlijk het eerste Italiaanse geval van BSE ontdekt in een slachthuis dat vlees levert an McDonalds restaurants in Italië en andere delen van Europa. Het slachthuis in Lodi (in het noorden van Italië), is een onderdeel van de Cremonini groep. Cremonini is de exclusieve vlees-leverancier voor de Amerikaanse fast-food keten in Italië. Een woordvoerder van het bedrijf kon niet direct zeggen welke andere landen ook door hen beleverd worden.

Tot zaterdag, toen dus het geval ontdekt werd, werd Italië BSE-vrij gewaand. De enige twee gerapporteerde gevallen, waren 2 koeien in 1994, die geïmporteerd waren uit Groot Brittanië.
McDonalds, dat 295 restaurants in Italië heeft met dagelijks 600.000 klanten, heeft recent nog bordjes in restaurants geplaatst, waarop de klant gerust wordt gesteld over de herkomst van het vlees. De Amerikaanse fast-food gigant bleef achter haar leverancier staan, door te zeggen dat de kwaliteit, herleidbaarheid en veiligheid van het vlees, voor de klant gewaarborgd blijft. "Wij hebben volledig vertrouwen in Cremonini, dat de strengste veiligheids-procedures van het land toepast," aldus Alessandra di Montezemolo, Europees woordvoerder voor het Amerikaanse bedrijf.