Vrouwen lopen eindelijk gewapend

Chris (MrBig)
Voor het eerst in de geschiedenis van de Duitse strijdkrachten lopen vrouwen dinsdag gewapend door de Duitse kazernes. 244 vrouwen beginnen dan aan een opleiding voor een gevechtsfunctie. Het gaat om 151 vrouwen voor de landmacht, 76 bij de luchtmacht en zeventien bij de marine. Zij zijn gekozen uit 1900 sollicitantes.

De vrouwen profiteren van een wetswijziging die met ingang van nieuwjaarsdag van kracht is geworden. Het ministerie van Defensie schat op de lange termijn dat ongeveer 10 procent van alle gevechtsfuncties door vrouwen zal worden vervuld. Tot dusver zijn vrouwen binnen de strijdkrachten alleen actief als arts, verpleegkundige of musicus. Het gaat daarbij om zo'n 4400 personen.

De wetswijziging is te danken aan de jonge elektrotechnicus Tanja Kreil. Zij had in 1996 gesolliciteerd naar een baan bij de reparatieafdeling van de Bundeswehr, de Duitse krijgsmacht, maar kreeg nul op haar rekest. Kreil vocht haar afwijzing aan bij het Europees Gerechtshof in Luxemburg en kreeg begin vorig jaar gelijk. De elektrotechnicus heeft inmiddels geen belangstelling meer voor een functie bij de strijdkrachten.