Jaarwisseling verloopt rustig

Chris (MrBig)
Afgezien van de catastrofale brand in Volendam, is de jaarwisseling in Nederland relatief rustig verlopen. In Den Bosch, twee weken geleden nog schouwplaats van rellen, bleek de vrees voor herhaling ongegrond.

In Den Bosch waren extra agenten en leden van de mobiele eenheid (ME) op de been, maar die hoefden niet in actie te komen. Volgens de politie deden zich nergens in de stad ernstige incidenten voor. Ook in omliggende regio's bleef het opvallend stil, aldus een woordvoerder. In Eindhoven hield de politie, die extra agenten in dienst had, rekening met 'uitstralingseffecten' van Den Bosch.

In Amsterdam bleven ongeregeldheden beperkt tot enkele straatbrandjes. Op het Javaplein ontplofte rond 00.30 uur een vuurwerkbom, waardoor enkele ramen sneuvelden. Eerder op de avond gingen ruim vijftig ramen aan diggelen in de Leidsekruisstraat door een te vroeg ontplofte mortierpijl. Hierbij vielen twee gewonden. Twee personen van rond de 30 jaar werden hiervoor gearresteerd. Zij hadden nog meer illegaal vuurwerk in hun bezit.

In Gorinchem veroorzaakte hoogstwaarschijnlijk vuurwerk een brand in een winkelcentrum, waardoor tientallen omwonenden hun woningen moesten verlaten. In verscheidene plaatsen, waaronder Helmond, Veenendaal en Zeist raakten personen gewond door vuurwerk.

Door een ontploffing raakten op oudejaarsdag vier mensen gewond in Wormerveer, onder hen een 34-jarige man uit Zaandam en zijn zoontjes van 5 en 7 jaar. De explosie ontstond doordat het viertal bezig was gasbommetjes te maken waarbij plastic zakjes werden gevuld met gas uit gasflessen die op een werkterrein stonden.

In de psychiatrische inrichting Groot Bronswijk in het Groningse Wagenborgen richtte brand voor tienduizenden guldens schade aan. Zes bewoners werden tijdig geëvacueerd. De politie vermoedt dat de brand ontstond nadat een kerststukje vlam vatte.

Twee appartementen van een rusthuis in Haelen (Limburg) zijn zondagochtend vroeg door brand verwoest. Vijftig bewoners werden geëvacueerd, de schade bedraagt volgens eerste schattingen een half miljoen gulden. De brand is volgens de politie vermoedelijk veroorzaakt door een verdwaalde vuurpijl.