Schijnhuwelijk vrouwen met schuld populair

Danny (FOS4)
Vooral Nederlandse vrouwen met schulden blijken snel bereid tot een schijnhuwelijk. Deze huwelijken leveren voor de vrouwen vaak flink wat geld op, terwijl ze de man met wie ze trouwen aan een verblijfsvergunning helpen. Het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) in Amsterdam, 'Cupido', stuitte het afgelopen jaar op tientallen gevallen.

In 79 van de 124 onderzochte gevallen waarover twijfel bestond, bleek het te gaan om een schijnhuwelijk. De Nederlandse partners blijken meestal financiële motieven te hebben voor het aangaan van een schijnrelatie. Het minimumbedrag dat de vrouwen ontvingen voor een huwelijk was driehonderd gulden, het maximum dertigduizend gulden, zo schrijft De Telegraaf.

Van de 79 ontdekte schijnhuwelijken zijn bij 72 de verlengingen van de verblijfsvergunning inmiddels ingetrokken. Voor de overig zeven kan dat niet meer omdat de buitenlandse man al genaturaliseerd was. Dat is op dit moment niet meer terug te draaien.

Diegenen die oneigenlijk een verblijfsvergunning hebben gekregen, zullen nog een navordering krijgen van de belastingdienst. Hun Nederlandse partners moeten het ziekenfonds en de Sociale Dienst een fors geldbedrag terugbetalen. De inschrijvingen bij het ziekenfonds worden teniet gedaan.

Uit het RIF-onderzoek 'Cupido' blijkt dat schijnhuwelijken lang onopgemerkt kunnen blijven, omdat de betrokken instanties langs elkaar heenwerken. De Dienst Vreemdelingenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn niet goed op elkaar afgestemd en hebben geen volledige inzage in elkaars gegevens.