Referendum dierenrechten geëist

Danny (FOS4)
Zwitserse dierenliefhebbers hebben hun regering vrijdag een petitie overhandigd waarin ze om een referendum vragen over een erkenning in de grondwet dat dieren geen dingen zijn. Onder de petitie staan 108.000 handtekeningen - 8.000 meer dan nodig om een referendum af te dwingen over de kwestie.

Dieren zijn levende wezens en mensen moeten rekening houden met hun waardigheid, waarnemingen, gevoeligheden en pijn, zo luidt de clausule die de actievoerders in de grondwet willen laten opnemen. De grondwetswijziging voorziet ook in juridische vertegenwoordiging van dieren in rechtszaken.

In augustus dienden vier actiegroepen voor dierenrechten al een petitie met 125.000 handtekeningen in met dezelfde strekking en hetzelfde doel. De initiatieven volgden op de weigering vorig jaar december van het lagerhuis van het parlement om een grondwetswijziging in overweging te nemen over de wettelijke status van dieren.

De initiatiefnemer van de laatste petitie, Franz Weber, is zelfbenoemd voorzitter van het Internationaal Gerechtshof voor Dierenrechten, dat jaarlijks verdachten van misdaden tegen dieren 'berecht'.