Alleen in Enschede minder vuurwerk

Chris (MrBig)
rooz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Enschede zijn bij de komende jaarwisseling veel minder verkooppunten van vuurwerk dan eerder. Bij de politie hebben zich acht detaillisten gemeld die in vuurwerk willen handelen tegen 46 vorig jaar. In de rest van Twente en de Achterhoek wordt wel volop verkocht.

De sterk afnemende belangstelling om in Enschede vuurwerk te verkopen houdt verband met de ramp van 13 mei bij S.E. Fireworks. Uit piëteit met de slachtoffers zien handelaren er van af. ‘Ik heb veel klanten uit het rampgebied. Tegenover die mensen kun je het niet maken dat je in vuurwerk doet’, zegt M.A. Kroeze van de tweewielershop aan de Kerkstraat in Glanerbrug.

Tot de acht aanvragers voor een verkoopvergunning in Enschede behoort de winkel van Haarman aan de Lipperkerkstraat. ‘Wij vinden dat iedereen zelf moet bepalen of-ie wel of geen vuurwerk koopt. We hebben bovendien klanten tot ver buiten Enschede. Die willen we niet teleurstellen’, aldus K. Haarman. Voor Haarmans groothandel is de vermindering van het aantal verkoopppunten in de stad een strop. ‘Ik schat de consumentenwaarde van het vuurwerk dat we nu minder afzetten op één miljoen gulden’.

De politie adviseert de gemeente deze week over het afgeven van verkoopvergunningen. Wanneer B en W beslissen is onbekend. Het zouden er minder kunnen worden dan acht.