Vertrouwen in Euro daalt flink

Chris (MrBig)
De sterk gedaalde koers ten opzichte van de dollar heeft het vertrouwen in de euro een forse knauw gegeven. Nog slechts de helft van de Nederlanders vindt dat de euro een aanvaardbare opvolger is van de gulden. Ruim anderhalf jaar geleden bestempelde nog 80 procent de euro als een aanvaarbare opvolger.
Uit enquêtegegevens van het onderzoeksbureau Nipo blijkt dinsdag dat de vele publiciteit rond de euro-dollarkoers leidt tot een afnemende steun voor de Europese munt. Sinds de euro bijna twee jaar geleden is ingevoerd, is de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar ruim een kwart gedaald. De koopkracht in de eurolanden is overigens niet gedaald.

Uit het Nipo-onderzoek blijkt dat veel mensen de komst van de euro met enig wantrouwen tegemoet zien. Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) voorziet dat het leven duurder wordt als gevolg van de omschakeling op de euro. Verwacht wordt dat 1 januari 2002 wordt aangegrepen om de prijzen van producten en diensten te verhogen.

Ook ondernemers zijn die mening toegedaan. Het Nipo doet onderzoek naar de publieke opinie omtrent de euro op aanvraag van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro. Het forum heeft de opdracht een zachte landing van de euro in Nederland te bewerkstelligen. In het forum zijn overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd.

Het Nationaal Forum is in de achterliggende jaren een voorlichtingscampagne gestart om de verschillende bevolkingsgroepen voor te bereiden. De campagne wordt het komend jaar - het laatste jaar van de gulden - geïntensiveerd. Inmiddels zegt 8,5 op de 10 Nederlanders wel eens voorlichting te hebben genoten over de euro.

Probleem vormen de oudere mensen. Onderzoek toont aan dat de interesse en kennis van deze doelgroep in en over de euro laag is. Het forum neemt specifieke maatregelen om oudere mensen te informeren. Zo is er een groep van 45 mensen die de bejaardenhuizen langsgaan om voorlichting te geven.

Het Nipo-onderzoek toont verder aan dat de burger wil dat de winkeliers hun producten zo snel mogelijk voorzien van dubbele prijzen; in guldens en euro's. Het lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk dat die wens wordt verhoord. Afgesproken is dat alle producten vanaf 1 juli 2001 dubbel worden geprijsd.

Maar uit onderzoek van De Nederlandsche Bank, verricht in maart 2000, blijkt dat lang niet elke winkel van plan is dat te toen. De bank noemt het tempo waarin bedrijven zich voorbereiden laag.