Bankrover wilde gevangenis in

Chris (MrBig)
Sean Beagh zegt dat hij twee bankovervallen heeft gepleegd omdat hij de gevangenis in wilde, om uit handen van een afsplitsing van het Iers Republikeins Leger (IRA) te blijven. Vrijdag kreeg hij zijn zin. Het kostte de jury slechts tien minuten om tot een gevangenisstraf van acht jaar te komen.

De 48-jarige Beagh, afkomstig uit het Ierse Limerick, roofde eind juni binnen vier dagen in totaal 3265 pond bij twee banken in Zuid-Engeland. Bij beide overvallen beweerde hij dat hij gewapend was. Na de eerste overval schreef hij de politie dat hij zich zou overgeven. Dat deed hij de dag na de tweede overval. Beagh vertelde dat de Continuity IRA, een afsplitsing van het IRA die zich blijft verzetten tegen het Noord-Ierse vredesproces, jacht op hem maakte.

Beagh wilde niettemin geen schuld bekennen, om zijn slachtoffers te laten weten dat hij het om 'goede redenen' deed. Rechter Graham Cottle merkte op dat Beagh hetzelfde aanvoerde in 1993, bij zijn voordeling tot zes jaar wegens twee gelijksoortige overvallen. "Bij u heeft idee postgevat dat ze gerechtvaardigd waren. Ik verwerp dat idee", zei de rechter.