Raadsverkiezingen in Limburg

Chris (MrBig)
In negen Limburgse gemeenten worden woensdag verkiezingen gehouden. Deze negen worden op 1 januari 2001 samengevoegd tot drie nieuwe gemeenten.

Grubbenvorst, Broekhuizen en Horst gaan samen in Horst aan de Maas, met 28.000 inwoners en 21 raadszetels. Venlo, Tegelen en Belfeld worden de gemeente Venlo met 90.000 inwoners en 37 raadszetels. En Geleen, Sittard en Born gaan samen in Sittard, met 100.000 inwoners en 37 raadszetels. De nieuwe gemeente Sittard, waarvan de naam overigens nog niet vaststaat, wordt na Maastricht de grootste gemeente van Limburg, gevolgd door Heerlen en Venlo.

De herindeling is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Tegelen heeft jarenlang campagne gevoerd voor het behoud van de status zelfstandige gemeente. Belfeld reageerde zuur op de onverwachte kamerbeslissing deze zomer om het dorp alsnog bij Venlo te voegen. Lokale partijen proberen hier dan ook kiezers te winnen door zich in te zetten voor behoud van de eigen! heid van de oude gemeente. Sittard en Geleen hebben jarenlang niet door een deur gekund. Ook hier spelen lokale partijen een belangrijke rol.

Opvallend is dat in Horst aan de Maas alleen landelijke politieke partijen meedoen. Hier was het samengaan niet omstreden: de gemeenten Horst, Broekhuizen en Grubbenvorst besloten vrijwillig tot een fusie. Direct na de verkiezingen beginnen de ambtenaren op de gemeentehuizen in Noord-Limburg met inpakken, zodat op de eerste januari het nieuwe gemeentelijke apparaat al kan gaan functioneren. In het nieuwe Sittard zijn de ambtenaren wat trager: daar duurt het nog tot 1 juli voor het ambtelijke apparaat gereorganiseerd is.