Gevecht rond hertelling wordt heviger

Chris (MrBig)
Het gevecht in Florida over de hertelling van de stemmen voor de presidentiële verkiezingen wordt heviger en is voorbestemd om in de rechtszaal te eindigen. De hoogste verkiezingsambtenaar van Florida, Katherine Harris, zei op woensdag dat de resultaten van de met de hand getelde stemmen in de drie Florida 'counties' niet geldig worden verklaard.

Het verkiezingsteam van de Democratische kandidaat Al Gore beschreef deze beslissing onmiddelijk als een partijdige beslissing, die in het voordeel van de Republikeinen zou werken. Desnoods gaan de Democraten naar de rechter om deze beslissing aan te vechten. De Democraten beweren dat de handmatige telling noodzakelijk is omdat telmachine's de stembiljetten zouden afkeuren, waarbij er niet netjes door het formulier is geprikt. De Republikeinen zeggen dat de Democraten door willen blijven tellen tot dat die telling in het voordeel van Gore valt.

Op dinsdag werd bepaald dat de beslissing van Harris rechtsgeldig was en dat de counties hun redenen om handmatig te tellen voor 17.00 op woensdag moesten inleveren. Meer dan zeven uur later werden door Harris alle redenen nietig verklaard en niet voldoende.

Palm Beach en Broward zijn desondanks van plan om hun hertelling door te zetten en af te ronden in de komende dagen. Daarna is het alleen nog maar wachten op de stembiljetten uit het buitenland. Analisten denken dat die vooral in het voordeel van Bush vallen, omdat een groot deel van de Amerikanen in het buitenland militair is. Andere denken dat met name de kandidatuur van Joe Lieberman, die de 'running mate' is van Al Gore en ortodox jood is, in het voordeel kan zijn voor de Democraten. Men denkt dat met name de Amerikanen in Israël daardoor extra getriggerd waren om te gaan stemmen.

Inmiddels heeft Al Gore George W. Bush uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek op de range van Bush in Texas. Hij zou willen praten over het versimpelen van de hele hertelling door de zaak naar het hooggerechtshof te brengen.