Honing en baby's gaan niet samen

Danny (FOS4)
Artsen van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziekten (LCI) waarschuwen tegen het gebruik van honing door kinderen onder één jaar. Aanleiding is het eerste geval in Nederland van infantiel botulisme, medio dit jaar, bij een tweeënhalf maanden oude baby in Groningen. Het jongetje hield er uiteindelijk niets aan over. Het LCI is een officiële instelling die adviseert over de bestrijding van infectieziekten.

Infantiel botulisme, dat in extreme gevallen tot ademhalingsproblemen en algehele lusteloosheid kan leiden, wordt veroorzaakt door een bacterie waarvan de sporen vooral in honing geregeld voorkomen. In Amerika, waar de ziekte voor het eerst in 1976 opdook en andere landen die er nadien mee te maken kregen, ontraden medici al het gebruik van honing voor hele jonge kinderen.

In Nederland behoort het overigens nog niet tot algemeen gebruik om zuigelingen honing te geven. De consultatiebureaus raden het voeden met suikerhoudende producten ook af. Maar de groei van de allochtone bevolking zal waarschijnlijk leiden tot een toename van het honinggebruik, vreest de GGD in Groningen die de kwestie heeft afgezwengeld. In veel culturen wordt honing gebruikt om kleine kinderen te troosten of fungeert een in honing gedoopte speen als zoethoudertje.