Vlaams Blok voor gerecht

Danny (FOS4)
Starfreak2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Belgisch Centrum voor Racismebestrijding en de Belgische liga voor Mensenrechten gaan het Vlaams Blok voor de rechter slepen wegens racisme. Zij hopen het Blok te beroven van de overheidssubsidies die het ontvangt.

Tot voor kort was het heel moeilijk om in België een persoon of organisatie te laten veroordelen voor racisme. Een recente wetswijziging maakt het mogelijk de subsidie af te pakken van partijen die voor discriminatie of racisme veroordeeld zijn.

Het Blok heeft zich daartegen gewapend. Als partij kan zij niet vervolgd worden, omdat het officieel niet meer dan een naam is waaronder drie clubs samenwerken: de Nationalistische Omroepstichting, de Vlaamse Concentratie en het Nationalistisch Vormingsinstituut. De overheidssubsidies lopen via deze stichtingen.

Het zijn deze drie organisaties die nu voor de rechter worden gedaagd wegens het helpen van een 'groep' die tot discriminatie aanzet. Een veroordeling kan tot stopzetting van de toelage leiden. Bovendien eisen de klagers nu reeds dat de drie Blok-clubs zo'n drie miljoen schadevergoeding betalen. De twee antiracisme organisaties zeiden bewust te hebben gewacht tot na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag waarbij het Blok stevig won. Zij wilden de uitslag niet beïnvloeden.