Honderste spaceshuttle alsnog gelanceerd

Danny (FOS4)
meneer draak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De space shuttle Discovery is woensdag opnieuw gelanceerd. Daarmee is de honderste vlucht van een shuttle een feit.
Dinsdag werd de vlucht uitgesteld nadat op het laatste moment een ijzeren pin was gevonden die de shuttle na lancering had kunnen beschadigen.

Aan boord zitten in totaal zeven astronauten, onder wie een Japanner. Hun opdracht is onder andere twee segmenten vast te maken aan het 150 miljard gulden kostende ruimtestation ISS. Ook worden vier ruimtewandelingen gemaakt.

Op de vlucht is de 39-jarige co-pilote Pamela Melory aanwezig, de derde vrouw die in ongeveer 20 jaar tijd een ruimtevlucht maakt. De lancering in Florida verliep goed ook al was het bewolkt en regende het hevig.

Het eerste segment dat de astronauten moeten vastmaken is een koppelingsadapter voor het aanhechten van toekomstige componenten en afmeren van shuttles. Het tweede element dat ze moeten bevestigen is een bint waaraan tijdens een volgend emissie de enorme Amerikaanse zonnepanelen worden gemonteerd. Deze moet zijn 'vleugels' over het gehele station kunnen uitspreiden.

De zeven bemanningsleden verrichten ook verhuiswerkzaamheden. Ze gaan een lading overbrengen die is bedoeld voor toekomstige ruimtewandelingen. Verder zullen de astronauten reddings- en noodsituaties uittesten. Gezagvoerder is de 47-jarige Brian Duffy die in maart 1992 de co-piloot was van het ruimteveer Atlantis. Duffy maakt zijn vierde vlucht.

Binnen twee dagen moet de shuttle zich vastkoppelen aan het ruimtestation in aanbouw en blijft in totaal elf dagen daar. Het ruimtestation bestaat uit drie elementen: de Russische cargomodule Zarya, het Amerikaanse verbindingsstuk Node-1 en de Russische Zvezda, de servicemodule waarin de voorlopige leef- en laboratoriumruimte is gevestigd. Het complex moet uiterlijk in 2006 klaar zijn.