Televisiemarathon om verkiezingen te betalen

Wouter (WouterB)
Ivoorkust is bezig met het organiseren van een heuse televisiemarathon om de presidentsverkiezingen van 22 oktober te betalen.

Dit geld is nodig nadat buitenlandse donateurs de toegezegde steun introkken. Dit deden ze naar aanleiding van een beslissing van het Hoog Gerechtshof. Dat besloot dat de meeste belangrijke uitdagers van Generaal Robert Guei niet mogen deelnemen aan deze verkiezingen. De V.S. en de E.U. hadden hulp toegezegd aan de verkiezingen om het civiele bestuur weer te herstellen na de coup van Guei afgelopen december.

"We zullen de inwoners van Ivoorkust (bestaat hier één woord voor :?) en vrienden van Ivoorkust vragen materiaal en financiële bijdrages te leveren voor de verkiezingsorganisatie" deelde Degny Maixe, een directeur van de staatstelevisie Reuters mede. De twee uur durende live-uitzending op donderdag prime-time, is onderdeel van een 11 uur durende poging om geld in te zamelen.

Ivoorkust verweerde zich tegen de verwijten van het buitenland door zich te beroepen op de nationale soevereiniteit. "Met deze burgerlijke en nationale actie moeten we de Verenigde Staten en de rest bewijzen dat ze er fout aan gedaan hebben Ivoorkust te beledigen en dat we een verkiezing kunnen organiseren zonder hun hulp", aldus een vooraanstaand zakenman.