Morning-after pil uitgedeeld op school

Danny (FOS4)
De Franse Nationale Assemblee is donderdag met ruime meerderheid akkoord gegaan met een wetsontwerp dat het mogelijk maakt op middelbare scholen de morning-afterpil uit te delen. Het wetsontwerp, dat was ingediend door de socialistische regering, moet nu nog door de Senaat worden goedgekeurd.

De 'pilule du lendemain', die binnen 72 uur na de geslachtsgemeenschap moet worden ingenomen, voorkomt dat een eventueel bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. Het middel, in Frankrijk te koop onder de merknaam Norlevo, kan zonder recept voor ongeveer twintig gulden bij de apotheek worden gekocht. Vorig jaar gaf onderminister van onderwijs Segolene Royal aan schoolverpleegkundigen toestemming de pil uit te delen aan leerlingen die onveilig hadden gevrijd. Daarop oordeelde de Franse Raad van State dat het middel wettelijk niet in aanmerking kwam voor vrije distributie.

Minister van onderwijs Jack Lang zei dat in de zes maanden dat de pil op scholen verkrijgbaar is geweest 7.074 tieners, van wie 4.720 minderjarigen, om de pil hadden gevraagd en 1.678 er een hadden gekregen.
In Frankrijk worden per jaar ongeveer 10.000 minderjarigen zwanger. Van hen kiezen er zo'n 7.000 voor abortus. In totaal worden in Frankrijk jaarlijks ongeveer 220.000 zwangerschappen afgebroken.