Microsoft verzint tv partnerships

Danny (FOS4)
Microsoft leek op weg een grote slag te slaan met interactieve tv. Maar aangekondigde samenwerkingsverbanden blijken achteraf verzonnen. Afgelopen maand greep Microsoft de in Amsterdam gehouden International Broadcasting Convention aan om te werken aan de verspreiding van haar eigen tv client-server software platform.

Microsoft kondigde diverse samenwerkingen aan met bedrijven op het terrein van televisie, en sprak van een revolutie op het vlak van interactieve tv. In een spetterende pers-folder beweerde het in Redwood gevestigde bedrijf afspraken te hebben met diverse kabelboeren en producenten van opzetkastjes. Het zou gaan om onder meer TV Cabo in Portugal, NTL in Engeland, AT&T in Amerika en het Nederlandse UPC.
Lariekoek, naar nu blijkt.

Geen van de overeenkomsten die Microsoft aankondigde, was indertijd rond, zo leert onderzoek, en nog altijd zijn er geen harde afspraken aangaande het Microsoft tv-platform gemaakt. Ed Graczyk van Microsoft beweerde tijdens de IBC bijvoorbeeld dat "UPC nog voor het einde van het jaar het platform zal implementeren." Maar Bert Holtkamp van UPC ontkent zulks nu. "Dat is niet onze versie van het verhaal." Er staat nog steeds niks zwart op wit, aldus Holtkamp. En er zijn twijfels of dat überhaupt nog zal gebeuren.

Ondertussen werkt Microsoft-concurrent Liberate Technologies achter de schermen al een tijdje langer aan het in de gunst komen bij kabelmaatschappijen. Deze Oracle-dochter heeft software die al marktgereed is, en sloot inmiddels een harde deal met UPC.

Stuart Collingwood van Liberate is verbolgen over de handelwijze van Microsoft.
"Wij denken dat Microsoft deze tactiek gebruikt om haar positie in de markt ten koste van ons te versterken. Maar iedereen die de industrie een beetje kent, weet dat die tactiek gebaseerd is op een grote leugen. Het is laag bij de gronds," aldus Collingwood tegenover The Standard. Om er veelbetekenend aan toe te voegen: "Ze hebben nog geen product, maar zeggen wel dat het al verkocht is. Maar dat me dat van Microsoft verbaasd, nee."

Tja, het lijkt erop dat Billieboy van alles doet om de concurrentie uit de weg te ruimen. Walgelijk