Voetbalclubs hoeven politie niet te betalen

Danny (FOS4)
Voetbalclubs zijn niet verantwoordelijk voor de politiekosten die worden gemaakt tijdens wedstrijden. Handhaving van de openbare orde is een verantwoordelijkheid van de overheid. De kosten die daarmee gepaard gaan, zijn ook voor rekening van de overheid. Dit staat in een brief van ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) aan de Tweede Kamer.

De brief is een reactie op een advies van de werkgroep onder leiding van burgemeester Mans van Enschede. Deze stelde vorig jaar voor om voetbalclubs te laten delen in de kosten van de politie-inzet bij grote voetbalwedstrijden. De ministers vinden het voorstel principieel onjuist. Bovendien lijkt het hen geen oplossing voor de altijd weer terugkerende ongeregeldheden. Ook mag de indruk niet ontstaan dat organisatoren van grote evenementen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid kunnen afkopen.

Veiligheid is een zaak van alle betrokkenen, meent het kabinet. Bij voetbalwedstrijden zijn dat de overheid, de KNVB, de clubs, de supportersverenigingen en de individuele supporters. Samen kunnen zij voor goede veiligheidsmaatregelen zorgen. Dan is er minder politie-inzet vereist en dat bespaart weer kosten, denken de ministers.