Bedrijfsleider steelt Pokémonkaarten twv 3 ton

Danny (FOS4)
Een Amerikaan die de kreet 'Gotta catch 'em all!' iets te letterlijk heeft opgevat is deze week wegens diefstal van voor 132.000 dollar (ruim 322.000 gulden) aan Pokemonkaarten veroordeeld tot 23 maanden huisarrest. De man, Paul Ritchey, stal de kaarten uit de supermarkt in een voorstad van Philadelphia waar hij bedrijfsleider is.

Ritchey, die geen strafblad had, zei tegen de rechter de kaarten te hebben gestolen om zijn rekeningen en het schoolgeld voor zijn vier kinderen te kunnen betalen. Hij is ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan zijn werkgever. Het huisarrest is alleen van kracht buiten werktijden.

Medewerkers van het hoofdkantoor van de supermarktketen Acme merkten in januari op dat het filiaal waar Ritchey bedrijfsleider is sinds oktober 1999 een enorme hoeveelheid Pokemonkaarten had besteld, maar geen enkel pakje had verkocht. Ritchey vertelde de rechter dat hij de kaarten had verkocht aan een vrouw, die hem had benaderd met de vraag of hij haar aan zeldzame Europese Pokemonkaarten kon helpen.

De fiscale recherche in Italie heeft 335.000 vervalste Pokemon-artikelen, varierend van speelgoed tot badhanddoeken, in beslag genomen. De artikelen vertegenwoordigen een waarde van ongeveer tien miljoen gulden. Tegen 24 personen, onder wie een aantal fabrieksdirecteuren, is vervolging ingesteld. Een deel van de artikelen is geimporteerd uit China en een deel is in Italie geproduceerd.