Winnaar staatsloterij gevonden

Danny (FOS4)
De Staatsloterij heeft na een kleine week zoeken de winnaar van de jackpot van vorige maand gevonden. De eigenaar van het winnende lot had door een fout van de verkoper 25 gulden uitgekeerd gekregen in plaats van de 7,9 miljoen waarop hij recht had.

De fout werd vorige week donderdag op het hoofdkantoor van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij in Den Haag ontdekt bij het afboeken van de prijzen. Daarop heeft de SENS heeft het spoor van het lot naar de eigenaar terug gevolgd. Donderdagochtend is het onderzoek afgerond.

Het verkooppunt waar de fout is gemaakt, beschikte volgens een woordvoerder van de SENS niet over een terminal waarin de loten automatisch worden gelezen. Medewerkers waren aangewezen op een lijst met winnende getallen.
Met behulp van juristen, bedrijfsrecherche en een laboratorium is het spoor van het lot teruggevolgd naar de eigenaar. De kassagegevens van het verkooppunt speelden daarbij een doorslaggevende rol. Die werden vergeleken met een code en het tijdstip van verkoop op het winnende lot.

Volgens de woordvoerder van de SENS zijn na de trekking van juni bij het verkooppunt circa tien loten ingeleverd die 25 gulden opbrachten. De helft daarvan viel af omdat die loten het eindcijfer 3 hadden. De codes op de overige winnende loten, met het eindcijfer 7, waarop ook de jackpot viel, zijn vergeleken met de kassagegevens van het verkooppunt.
Volgens de woordvoerder van de SENS is de eigenaar van een lot verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. De verkoper die de fout heeft gemaakt is niet aansprakelijk.
Om de verkoper te beschermen geeft de SENS de verkoopplaats niet prijs. Als de zoektocht geen resultaat had gehad, was de jackpot van 7,9 miljoen teruggevloeid in de staatskas. Voor het eind van dit jaar krijgen alle verkooppunten van de Staatsloterij een terminal. Volgens de woordvoerder was dat al eerder besloten. De automatiseringsoperatie gaat ruim 50 miljoen gulden kosten.

Zou die verkoper niet gewoon ZELF die 7.899.975 piek in z'n zak hebben willen steken ?